RSS

Slow cooker – hvad er det?

28 nov

En såkaldt ’slow cooker’ er – på dansk – nærmest en form for elektrisk høkasse. Det er en tyk porcelænsskål med glaslåg, der bliver opvarmet af en ydre metalskål,  der indeholder et varmelegeme. Temperaturen er normalt fra ca. 75 C på ’lav’ til ca. 95 C på ’høj’.

Fordelen ved en slow cooker er at den koger maden meget langsomt, og man kan derfor fx sætte en gryderet over om morgenen inden man går på arbejde – og roligt lad den passe sig selv da den ikke koger tør eller brænder på. Smagen udvikles helt anderledes ved en lang kogetid, og tilberelsesmetoden er især velegnet til billige udskæringer af kød og til rodfrugter. I et dansk køkken er den ualmindeligt velegnet til typisk dansk vintermad; simreretter, stuvninger, grydesteg, kraftige supper, grød og lignende.

Slow cookers er ret ukendte i Danmark – endnu. Den første udbredelse havde de især i USA sidst i halvfjerdersene og først i firserne – ofte solgt under brand-navnet ’Crock Pot’. De har fået renæssance de senere år, også i Europa. Jeg har ikke kunnet finde nogen til salg i Danmark, men har købt min slow cooker gennem Amazon i England (amazon.co.uk). De er relativt billige, fx 250 kr. For en lille og knap dobbelt så meget for næste størrelse på 3,5 liter.

Med hensyn til størrelse, så er en lille på ca. 1,5 liter tilpas til 1-2 personer. Man kan også lave stuvninger op til 4 portioner i denne størrelse, men hvis man normalt laver mad til fire, bør man starte med et nummer større, 3,5 liter. Næste størrelse er 6,5 liter, som er bedst til meget store husholdninger. Jeg vil anbefale at man køber i hvert fald en lille størrelse til dagligt brug – og evt. også et nummer større hvis man  bliver glad for at lave mad med en slow cooker. Dels giver det mere frihed til gæstemad – og vil man fx lave fyldt peberfrugt/squash/græskar til to personer eller koge suppefond (en anden idéel brug) er den lille 1,5 simpelthen for lille. Det samme gælder større husholdninger; 3,5 liiter til det meste af det daglige og en 6,5 liter til det ekstra og til gæstemad.

Det er en lidt anden oplevelse at lave mad med slow cooker. Man kan vælge retter med et minimum forberedelse og smide det hele i på en gang – eller tage sig tid til at brune kødet og/eller grønsagerne, koge panden af og smage saucen til. Det primære er, i min erfaring, at selvom der ikke nødvendigvis er mindre arbejde totalt set med at lave mad i en slow cooker, så ligger det meste af tilberedelsestiden tidligt, måske endda dagen før, og der er meget mindre stress og jag i køkkenet lige før man sætter sig til bords. Det er både godt for nydelsen og fordøjelsen af maden – og super når man har gæster.

Reklamer
 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: